Op maandag-, dinsdag-, woensdag- en vrijdagavond delen wij in de Tweede Walstraat in Nijmegen maaltijden en lunchpakketten uit aan dak- en thuislozen. Samen met onze gasten zijn we druk in de weer een maaltijd op te scheppen, eitjes te bakken, lunchpakketten te maken of gewoon gezellig te praten. Wij bestaan sinds november 2000. Het doel van de initiatiefnemers was om te kijken hoe men in samenwerking met mensen van de straat (zwervers, verslaafden, ex-psychiatrische patiënten) zou kunnen komen tot een verbetering van de leefsituatie.

Dak- en thuislozen
Stichting Straatmensen is een organisatie die de primaire levensbehoefte van mensen op straat proberen te voorzien. Iedereen is welkom, maar er komen vooral dak- en thuislozen. De meeste van onze gasten behoren tot de ‘onderkant’ van de Nijmeegse daklozengemeenschap. Het zijn vaak niet de mensen die min of meer een gereguleerd daklozenbestaan leiden met een (semi-) vaste plek in een instellingen voor nachtopvang. Maar over het algemeen zijn zij degene die op straat leven. Deze groep bestaat voor het overgrote deel uit mannen tussen de 25 en de 55 jaar oud. Het merendeel van hen heeft te kampen met ernstige vormen van verslaving aan alcohol, harddrugs of medicijnen. Onder de daklozen en verslaafden zien we een toenemend aantal mensen van buitenlandse herkomst en uitgeprocedeerde vluchtelingen. Op dit moment maken zij zo’n 30 tot 40 % van onze gasten uit.

De meeste van onze gasten hebben klachten van psychische of psychiatrische aard. Deze klachten zijn in veel gevallen veroorzaakt of verhevigd door traumatische ervaringen in het verleden, zoals geestelijke en lichamelijke mishandeling, verwaarlozing of verblijf in kindertehuizen. Bij mensen van buitenlandse afkomst kunnen ook culturele botsingen een rol spelen. En in het geval van vluchtelingen, de traumatische ervaringen in het thuisland.
Behalve deze primaire doelgroep van mensen die op straat leven, komen er ook andere gasten. Het is leuk te zien hoe zo contacten gelegd worden tussen mensen die anders, letterlijk en figuurlijk, langs elkaar heen lopen! Per keer komen er zo’n vijftien tot twintig mensen. Sommige van hen komen elke keer, anderen zien we maar af en toe. De totale groep waar we contact mee hebben bestaat ongeveer uit honderd personen. Ongeveer 90 % van hen behoort tot de primaire doelgroep van dak- en thuislozen. Het aantal gasten neemt nog steeds toe.

Hulp nodig
De wintermaanden komen er weer aan. Dit betekent dat dak- en thuislozen veel koude nachten moeten doorbrengen in de buitenlucht. Om deze nachten een stukje dragelijker te maken, hebben wij dekens en slaapzakken nodig. Het liefst slaapzakken zodat de dak- en thuislozen ook op iets warms liggen. Helaas kunnen wij geen wollen dekens gebruiken aangezien deze erg snel nat worden en niet snel opdrogen. U kunt de dekens en slaapzakken afleveren tijdens de avonden dat wij eten uitdelen, dit tussen 19:00 en 20:00. Op 17 november en op 24 november kunt u op dezelfde locatie, Tweede Walstraat 19, ook de dekens en slaapzakken afleveren tussen 16:00 en 18:30. Er is dan iemand van het bestuur aanwezig om de dekens/slaapzakken in ontvangst te nemen.

Daarnaast kunnen wij altijd hulp gebruiken. Welke hulp u ons kan bieden, kunt u vinden op onze website.

Heeft u warme dekens en slaapzakken voor Stichting Straatmensen? Of wilt u hulp bieden door vrijwilligerswerk te doen? Reageer dan hieronder.

Reacties  
# RE: Heeft u warme dekens of slaapzakken voor Stichting Straatmensen?Lydia van den Born 12-11-2017 18:48
Dag,
Ik heb een aantal slaapzakken die jullie mogen ophalen.
Ik weet niet precies hoeveel dat moet ik even nakijken, maar zeker 5 of 6 stuks.
Het is wel in Oosterbeek.
Ik hoor graag of jullie ze willen.
Groet,
Lydia
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# RE: Heeft u warme dekens of slaapzakken voor Stichting Straatmensen?Sabrina Peeters 16-11-2017 10:28
Goede middag Lydia,

Zijn de slaapzakken al opgehaald? Zo niet dan wil ik ze wel ophalen en naar de stichting brengen.

Vriendelijke groet,
Sabrina Peeters
Nijmegen
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# RE: Heeft u warme dekens of slaapzakken voor Stichting Straatmensen?Claudia de kiefte 16-11-2017 22:25
Ik heb wel een deken over voor een familielid Richard de kiefte die ik zojuist in t filmpje zag ik kan helaas niet met m’n zoontje daarheen komen zouden jullie t in Dukenburg op willen komen halen dan bij me aub groetjes van z’n achternichtje Claudia de kiefte
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# RE: Heeft u warme dekens of slaapzakken voor Stichting Straatmensen?M.Boer 03-12-2017 15:35
Ik heb 2 slaapzakken nog interesse?
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
Plaats reactie

Dagoproep radio