We zijn vanuit erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland op zoek naar Gelderlanders met een verhaal over het overgaan van de Gelderse grens.

Al zo lang er grenzen zijn, worden ze door mensen overschreden. Immigranten en emigranten kwamen en gingen, ook in het gebied dat nu Gelderland is. Hun redenen waren legio: op zoek naar werk, in de hoop op een beter leven, om te schuilen voor gevaar, vanwege de liefde of uit zucht naar avontuur.

‘Gelderlanders over Grenzen’ verbindt met beeld en tekst de mensen die in de loop van de eeuwen de grens van Gelderland overstaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een familie uit Groningen die zich vanwege werk vestigde in Nijmegen, een gastarbeider die in de jaren vijftig naar Gelderland kwam of een vluchteling uit Syrië. Maar ook verder terug in de tijd: Franse Hugenoten, Duitse Hannekenmaaiers, Belgische vluchtelingen of Italiaanse terrazzowerkers.

Tijdens het festival Over grenzen van Gelderland dat loopt van 23 mei tot en met 22 juli willen we met dit project zowel de variatie als het universele karakter van grensoverschrijding in Gelderland laten zien.

Kwam u of uw familie naar Gelderland in de afgelopen eeuw? Of vertrok u juist vanuit Gelderland naar het buitenland? Hebt u daar een persoonlijk verhaal over dat u wilt delen? Of kent u iemand met een bijzonder verhaal over het overgaan van de Gelderse grens? Dan ontvangen wij dit verhaal graag in beeld en tekst (maximaal 150 woorden). Uw verhaal krijgt een plek op onze online tentoonstelling, maar misschien ook op één van de pop-up tentoonstellingen op openbare plekken in Gelderland.

U kunt het verhaal insturen middels het aanmeldformulier van de website van het erfgoedfestival

Dagoproep radio