Stichting Das&Boom strijdt al sinds 1981 voor de bescherming van de das in Nederland. Zo adviseren wij overheden, bedrijven, adviesbureaus en particulieren en verrichten ook zelf onderzoek. Ook vangen wij dassen op die door het verkeer geraakt worden. In Nederland leven zo'n 6000 dassen. Op dit moment doodt het verkeer jaarlijks 15 à 20 % van de dassenpopulatie.

Wanneer jonge dasjes worden binnengebracht, dit is meestal rond mei, worden ze eerst op temperatuur gebracht, daarna is het toedienen van vocht van levensbelang. Vaak moeten deze dasjes eerst een paar weken gezoogd worden. We proberen de dasjes zo snel mogelijk zelf te laten drinken.Daarna wordt de speciale melk geleidelijk aan gemengd met geweekte puppybrokken. In de eerste periode zitten de jonge dassen in een royaal opvangkrat. Dat geeft ze voldoende levensruimte en is makkelijk elke dag grondig schoon te maken. Na deze intensive- care periode worden ze bij elkaar geplaatst.

Dassen zijn erg sociale dieren, gezelschap van andere dassen is voor hen van levensbelang. Ze kunnen dan alles samen doen en zodoende een gezonde sociale band ontwikkelen met hun soortgenoten. Wanneer dasjes alleen in de opvang zitten, proberen wij ze altijd te verenigen met andere alleen zittende jonge dassen in opvangcentra in Nederland of België. Wanneer de dasjes groot genoeg zijn en goed zelfstandig eten, gaan ze naar een grotere ruimte.
Daar krijgen de dasjes allerlei materiaal uit het bos aangeboden; dagelijks vers vermolmd hout om te kluiven en een bak met bosgrond met insecten en spannende geuren uit het bos.

Rond augustus of september wordt het tijd voor de dasjes om hun natuurlijk biotoop te gaan verkennen. Dat gebeurt in een afgesloten uitwenren. Deze rennen liggen afgelegen in een geschikt biotoop, vaak aan de grens van het verspreidingsgebied van andere dassen. Zo’n uitwenren is ongeveer 50 x 50 meter, met daarin een kunstburcht of een oude verlaten dassenburcht. De omheining bestaat uit een stevig raster, ongeveer 50 centimeter ingegraven met nog een extra flap gaas naar binnen. Het is namelijk erg belangrijk, dat ze de eerste paar maanden niet ontsnappen. Dan gaan ze zwerven en eindigen hoogstwaarschijnlijk als verkeersslachtoffer.

Ze krijgen dagelijks voer aangeboden, omdat de uitwenren onvoldoende natuurlijk voedsel bevat. Het bijvoeren wordt langzaam verminderd, terwijl de dassen in hun omgeving hun natuurlijke voedselbronnen kunnen gaan ontdekken.Meestal stopt het bijvoeren aan het eind van het jaar, waarna de dassen zelfstandig zijn. Vaak blijven ze op hun burcht in de uitwenren wonen. 

Om de dassen te kunnen verzorgen op het moment dat ze in de opvang komen hebben wij vrijwilligers nodig. Lijkt het u leuk om ons team te komen versterken dan bent u van harte welkom!

Reageren kan hieronder!

Reacties  
# I. Van Schuilenburg 03-06-2018 23:10
Goedenavond
Graag wil ik mij aanmelden samen met mijn vriend .Wij zijn geïnteresseerd om vrijwilliger te worden
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
Plaats reactie

Dagoproep radio