Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend

Op een rommelmarkt in Barneveld heb ik drie jaar geleden een boek gekocht waar bij thuiskomst een brief in bleek te zitten. De brief bleek geschreven te zijn net na de bevrijding. 
Ik heb de brief al die tijd thuis bewaard maar ik hoop dat ik de eigenaar/nabestaande van de brief kan vinden zodat zij de bijzondere brief weer in bezit kunnen krijgen. 

Dit staat er in de brief:

 

Lunteren 6-6-45

Zum geachte heer Boschart

Even kom ik u bedanken voor de bereidwilligheid waarmee u mij uw boeken heb geleend.
Ik heb er werkelijk veel aan gehad om mijn Duits weer een beetje op peil te kunnen brengen.
Op het ogenblik zitten we midden in de verhuisrommel. We gaan namelijk weer terug naar Arnhem!
Nadat ik op 17 april naar Lunteren ben gegaan heb ik eerst drie weken vakantie gehouden. Daarna heb ik me opgegeven voor politie diensten in Arnhem. Daar heb ik verder mijn tijd nuttig gemaakt, om ons huis wat op orde te brengen en flink groot gat in het dak te repareren etc. Ook heb ik de voorbereidingen gemaakt om een woonvergunning te krijgen. Maandag jl. ging vader mee naar Arnhem en hebben we de woonvergunning inderdaad gekregen. U kunt wel onze blijdschap voorstellen!
De binnenstad van Arnhem is zeer zeer zwaar getroffen. De wijk langs de Rijn is practisch geheel uitgebrand. Op een enkele straat na. Vooral de "Grote Kerk"Heeft veel geleden. De toren is half door gespleten zodat er nog 2 muren overeind staan. Van 't schip der kerk, ligt +/- 1,3 in puin.
Uit onze eigen huis missen we kachels, divan, 2 bedden, electr apparaten en wat kleinigheden, we zijn er dus nog al wat genadig afgekomen. 
Van Juff Jansen hoorde ik dat u en uw fam. in de laatste tijd nog dysentrie gehad hebt. 
Gelukkig is nu al 't leed spoedig geleden en kunnen we eindelijk aan herbouwen beginnen. Wat echter nog nodiger schijnt te zijn is een hermolisatie want 't Nederlandse volk heeft een zware geestelijke klap gehad in deze 5 jaar. Dat heb ik in Arnhem wel kunnen merken. Nogmaals bedank ik u voor het lenen der boeken.
Brengt u mijn groeten over aan Floor en de rest der familie die mij onbekend is. Met Hartelijke groeten

Hoogachtend, Hans .... 
Bosboomstraat 12 Arnhem

 

 

 

Reclame