Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Kent u de blauwe stenen met de gaten? Ze zitten hoog op bepaalde hoeken van de woningen rondom Winkelcentrum Het Fort in de Apeldoornse wijk Osseveld-Oost. Het zijn neststenen voor de gierzwaluw. Vooral omdat de gierzwaluw het op dit moment erg zwaar heeft willen Apeldoornse vogelaars kijken of ze deze vogels naar de daarvoor bestemde neststenen kunnen lokken.

De vogelaars hebben de hulpen ingeroepen van omwonenden. Het is nodig, want de gierzwaluwen moeten een zetje in de rug krijgen. Ze blijven namelijk weg.

Luister hier naar een radiogesprek over de gierzwaluw met Paul Vermeulen van de vogelwerkgroep:

De neststenen zijn bij de bouw van de Apeldoornse woningen in 1993 aangebracht. Eind april werden de eerste gierzwaluwen in ons land gespot, na een reis van duizenden kilometers. Ze blijven ongeveer 100 dagen hier om te broeden.

De laatste jaren loopt het aantal gierzwaluwen dat in ons land broed sterk terug. Veel nestplekjes verdwijnen, onder andere door renovaties, en dat maakt het leven voor de vogel lastig. Paul Vermeulen van de KNNV-Vogelwerkgroep Apeldoorn: 'Juist daarom is het goed een poging te wagen de neststenen onder de aandacht van de vogels te brengen. Vaak als ze eenmaal op een plek hebben gebroed, komen ze vaak het jaar daarop weer terug'.

Lokken met geluid

Eerder dit jaar vroegen de drie natuurorganisaties KNNV-Vogelwerkgroep Apeldoorn, de Vogelwerkgroep Oost-Veluwe en IVN Apeldoorn  bewoners via een brief of zij konden aangeven of de zwaluwen gebruikmaken van de neststenen.

Nu willen zij kijken of met behulp van geluid van de gierzwaluw de vogels naar de neststenen kunnen lokken. Het gaat dan om twee keer per dag vanaf half juni een half uur. Landelijk zijn daar al goede resultaten mee bereikt.

Volgens Vermeulen doet de gierzwaluw zijn naam eer aan: 'Het gieren, wat de vogels echt doen, is een heerlijk, fantastisch zomers geluid.'

Het natuurplatform BuitenGewoon van Omroep Gelderland volgt gierzwaluwen op de voet in een Livestream. Die kan u hier volgen:
 

 

 

 

Voor meer informatie zie ook www.gelderlandhelpt.nl