Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend

Foto: Gelders Archief

Op het puin 1946 – 2021

In mei 1946 vond er in Arnhem een zeer bijzondere uitvoering plaats: op de puinhopen van de bijna volledig verwoeste Eusebiuskerk werd het openluchtspel Op het puin van componist Robert de Roos en tekstschrijfster Meia Kaas-Albarda uitgevoerd, dat speciaal werd gecomponeerd voor deze gelegenheid. Ruim zevenhonderd Arnhemmers deden mee aan de voorstelling. Het spektakel werd bijgewoond door 16.000 bezoekers, waaronder prinses Juliana en prins Bernhard, en haalde landelijk de kranten met lovende recensies.

Na die legendarische voorstellingen in 1946 is het stuk nooit meer opgevoerd. De partituur en de tekst zijn in de archieven verdwenen en in de vergetelheid geraakt. Na een lange zoektocht werd de partituur onlangs teruggevonden  door muziekbibliothecaris Pieter Goossen van het Erfgoedcentrum in Rozet. 

Afgelopen 10 oktober klonk de muziek voor het eerst na 74 jaar weer. In Musis Sacrum werkten De Koninklijke Harmonie Oosterbeek, het muziektheaterkoor van De Plaats en gastmusici samen aan deze bijzondere historisch voorstelling. Nazaten en ooggetuigen waren hierbij aanwezig.

Maar het project Op het puin blijft niet bij deze éénmalige actie. In mei 2021 zal namelijk onder regie van muziektheater De Plaats een grote nieuwe voorstelling plaatsvinden met als inspiratie het oude ‘Op het puin’. Daaraan voorafgaand zal in Rozet veel aandacht worden besteedt aan de Wederopbouw van Arnhem onder het motto Arnhem, een nieuwe stad’.

Om deze reden zijn we op zoek naar ooggetuigen van toen.

Afbeelding
Foto: Gelders Archief

Foto: Gelders Archief

Was u erbij?

Was u in 1946 bij de uitvoering van Op het puin? Stond u op het podium, was u achter de schermen betrokken of stond u in het publiek? Liggen er bij u op zolder wellicht nog teksten, foto’s, tekeningen of ander materiaal van het stuk? 

We zijn niet alleen op zoek naar ooggetuigen maar ook naar mensen die levendige herinneringen hebben aan of bijzondere anekdotes hebben over de stad in puin, de jaren na WOII: Hoe zag de stad eruit? Waar speelde u als kind? Wat is het beeld van de evacuee die terugkeerde naar Arnhem? Welke herinneringen heeft u aan het opbouwen van de stad? Uw eigen huis? Uw eigen leven?

Meedoen aan de nieuwe voorstelling?

Voor de nieuwe voorstelling in mei 2021 is Muziektheater De Plaats op zoek naar mensen die van zingen houden. Er wordt een nieuw projectkoor gevormd die live of via opname deelnemen aan de voorstelling Op het puin en dan nu. De muziek voor deze voorstelling wordt geschreven door de Arnhemse singer songwriter Lavalu. Zij laat zich inspireren door de oude muziek om er in haar stijl een nieuwe compositie van te maken. 

De voorstelling wordt opgevoerd op dinsdag 11 mei t/m zondag 16 mei en een week later weer van dinsdag 18 mei t/m 23 mei.

Voor meer informatie: 

De website over Op het Puin
Een bijzondere vondst | Op het puin – MAKING OF
De eerste repetities in Musis | Op het puin – MAKING OF

Was u in 1946 bij de uitvoering van Op het puin? Of heeft u foto's of andere materialen van de voorstelling? Kunt u wat vertellen over het leven na de oorlog, toen Arnhem in puin lag? Of wilt u meeoden met de voorstelling in 2021? Reageer dan hieronder.