Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Het kerstengelenproject van de stichting Present in Apeldoorn is een groot succes. Zo'n 250 mensen hebben zich inmiddels aangemeld als kerstengel om in de adventstijd iets liefs te doen voor een ander. Het aantal is meer dan het dubbele van vorig jaar. Daarnaast gaan ook twee basisscholen met in totaal 19 klassen aandacht geven aan mensen in zorginstellingen.

Een lief kaartje, zelf gebakken koekjes of een klein presentje. Deelnemers geven op verschillende manieren vier weken lang een beetje aandacht aan de mensen die het in deze tijd wel kunnen gebruiken. Dat mag anoniem.

Vorig jaar koppelde de organisatie nog 120 deelnemers, dit jaar zijn er veel meer Apeldoorners die een lichtpuntje willen zijn. Vier keer zullen ze in de weken voor de kerst aandacht geven aan een persoon of gezin. Iedereen kan daar iemand voor aanmelden. Een eenzame buurman of buurvrouw of bijvoorbeeld een gezin dat een zwaar jaar achter de rug heeft.

"Zo meldde een oma haar 29-jarige alleenstaande kleinzoon aan. Behalve zijn oma en Playstation heeft hij niets", aldus Mariska Bleyenbergh, coördinator van het project. "We merken dat mensen graag willen geven of naar elkaar willen om willen zien, maar niet weten hoe, de persoon niet kunnen vinden." Present ontvangt de aanmeldingen van beiden kanten en kan zo een match maken, mensen voor vier weken aan elkaar koppelen.

Tekst gaat verder onder de video

Stichting Present slaat een brug tussen de mensen die iets te bieden hebben naar de mensen die daarmee geholpen worden. Deze mensen hebben geen eigen netwerk of financiën. Groepen vrijwilligers helpen (eenmalig) deze mensen in hun eigen woonplaats zodat ze net de hulp ontvangen om weer verder te kunnen. In een dag verlichten wat al maanden donker is. Een lichtpuntje zijn!

Bij Present ontvangen ze dankbare reacties. Mensen die verrast zijn, mensen die blij zijn dat er nog Apeldoorners zijn die iets goeds doen en naar een ander omkijken. In sommige gevallen is de extra aandacht niet alleen in de periode voor de kerst. Sommigen zien nog steeds naar elkaar om, die hebben nog contact met iemand waarvoor hij of zij vorig jaar kerstengel was.

Op 3 december geeft het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn de aftrap voor het project. Elke week gaat er een wethouder met een kerstengel mee. 

Present Bronckhorst heeft ook een kerstengelenproject en in Wageningen is een soortgelijk project onder de naam Thanks & Giving away. Aanmelden voor het kerstengelenproject is mogelijk t/m 15 november. Dat kan door te reageren onder het bericht over de kerstengelen op de site van Gelderland helpt.

Afbeelding
Afbeelding: Present Apeldoorn

Het kerstengelenproject van Present is zondagavond te zien in een speciale uitzending van Gelderland helpt. Deze aflevering staat in het teken van verbinding en aandacht voor elkaar. Een thema wat in deze corona-tijden meer leeft dan ooit. Verschillende initiatieven zorgen ervoor dat mensen naar elkaar blijven omkijken, contact blijven houden. Zoals het Monument van Verbinding in Beuningen of het biertje met de dominee in Aalten. Presentatrice Sonja Booms neemt u mee langs deze hartverwarmende projecten.

Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op: