Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Bevat Video: Video

Hans Ariëns speelde als klein kind altijd in de bossen van Oosterbeek. Later ontwikkelde hij een grote interesse in de Tweede Wereldoorlog. Stomverbaasd was hij dan ook toen hij pas in april 2019 hoorde dat er in en rond die bossen tijdens de oorlog veel mensen zijn geëxecuteerd. Hij ging op onderzoek uit en vond de namen van mensen die daar het leven lieten. Ariëns richtte monumenten voor hen op.

Inmiddels staan er 5 monumenten in Oosterbeek en komen er dit jaar nog 4 bij.

Ook in Doorwerth wil Ariëns graag twee palen onthullen op landgoed Mooi-Land, daar is nu Vilente gevestigd.

Zie ook: Geëxecuteerde Oosterbekers krijgen laatste eer

Mooi-Land:

Huize Mooi-Land was vanaf de oprichting een Doopsgezind tehuis in Oosterbeek/Doorwerth. Eind september, na de invasie van de Airborns en hun vlucht op 26 september over de Rijn, werden de bewoners van het tehuis in oktober gesommeerd te vertrekken.

Van september 1944 tot april 1945 heeft het complex dienst gedaan als Kamp (Lager) om gedetineerde Nederlanders onder te brengen. Deze dwangarbeiders moesten dagelijks werken aan het graven van loopgraven op de Duno, de Boersberg en de Noordberg.

De bewoners van de gemeente Renkum, en Arnhem waren eind september verplicht om te vertrekken en het gehele gebied werd “Spergebied”

Dagelijks werden er 200 a 300 dwangarbeiders op uit gestuurd om te graven. Natuurlijk onder leiding van en bedreiging door Duitse militairen. In ca 7 maanden tijd zijn er op het terrein van Mooi-Land 16 personen begraven in een tijdelijk graf.

Op zoek naar verhalen voor gedenkboek


Over deze gebeurtenis wil ik graag een monument van twee palen onthullen op landgoed Mooi-Land daarnaast wil ik graag een gedenkboek samenstellen zodat deze bij de onthulling ook klaar is. Ik ben hiervoor op zoek naar informatie, brieven en of dagboekjes met vastgelegde verhalen van gevangenen die op kamp Mooi-Land in de periode september 1944 tot april 1945 hebben moeten werken.

Om deze informatie in een boekje te verwerken ben ik ook nog op zoek naar mensen die mij kunnen helpen bij het ontwerpen van een lay-out en het vormgeven van de inhoud van een gedenkboekje over oorlogsslachtoffers in Oosterbeek en omgeving.


Ook wil ik graag in de toekomst een website lanceren waarbij alle informatie op een pagina te vinden is over alle monumenten die er geplaatst zijn. Daarvoor ben ik op zoek naar hulp van iemand die handig is met het maken van een website.

Het is nooit te laat om te herdenken, opdat wij nooit vergeten!

Kan jij Hans Ariëns helpen om nog meer monumenten voor oorlogsslachtoffers op te richten? Of kan jij helpen om deze informatie bij een brengen op een website en/of in gedenkboekjes?

Voor een aantal komende monumenten worden er door Hans ook nog bouwkundigen gezocht om de monumenten te ontwerpen en mensen die kunnen helpen met het plaatsen.

Laat hieronder je reactie achter om met Hans in contact te komen

Mijn gegevens komen uit de boeken van Ron Wenting en Roland de Kwant.