Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Bevat Video: Video
Bevat Audio: Audio
Deze week viert Gelderland Helpt dat het tien jaar bestaat op radio. Een moment om stil te staan bij al die mooie, vrolijke en ontroerende verhalen die in de afgelopen jaren zijn bijgekomen. We hebben duizenden oproepen voorbij laten komen. Heel veel oproepen zijn dankzij de mensen uit Gelderland opgelost, maar dat geldt niet voor alle vragen.

Zo was er de vraag van Andries van Beek. Andries verzamelt alles wat met ballet te maken heeft. Hij had een aantal brieven in handen gekregen, gericht aan balletdanseres Margot van Wilgenburg. Het ging om liefdesbrieven van soldaat Wim van den Akker uit 1944. Andries zou heel graag met de nabestaanden van deze soldaat in contact willen komen, zodat hij deze deze brieven aan hen kan overhandigen.

Xandra Rakier samen met Andries van Beek in Lunchpauze:

Afgelopen week ging radiopresentator Xandra Rakier samen met Andries op zoek naar aanknopingspunten. Iedere middag, iets na 13.30 uur, schoof Xandra aan bij Irene ten Voorde in het programma Lunchpauze in de hoop dat luisteraars haar van tips konden voorzien en konden helpen bij de zoektocht. Helaas eindigde die niet zoals gehoopt. Speurwerk van luisteraars in overlijdensadvertenties en telefoonboeken leidde niet naar het spoor naar de juiste W.E van de(n) Akker.

Afbeelding
Liefdesbrief 1944 Foto: Andries

Wie was Margot van Wilgenburg eigenlijk?

In de jaren zestig ontmoette oud-danser en collega Guus Wijnhorst haar bij de Nederlandse Opera, de voorloper van Het Nationaal Ballet. Een gesprek met hem wijst uit dat Margot, die eigenlijk Greetje heette, een onopvallende verschijning was. "Haar lessen waren degelijk, praktijkgericht, haar persoonlijkheid wat droog, oude vrijsterachtig."

Volgens Guus had ze een goed hart, maar was er niets bekend van haar privéleven. "Dat deelde ze ook niet", weet hij nog. Hij is dan ook verbaasd over de oorlogsromance met soldaat Van den Akker. Dat Margot zijn brieven altijd bewaard heeft, moet een eenzaam geheim zijn geweest. "Het verklaart misschien waarom zij zo gesloten was." Ze heeft haar jeugdliefde nooit meer teruggezien en moest gissen naar zijn lot.

"Als zich geen nabestaanden melden, is een museum misschien een goede plek voor deze prachtige correspondentie. Daar zijn ze door iedereen in te zien en wie weet komt die op een dag onder ogen van familie van Wim", aldus Guus.

Culturele waarde

En zo loopt het uiteindelijk ook. Streekmuseum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen lijkt de aangewezen partij om de brieven over te nemen, omdat het museum een bijzondere band heeft met de geschiedenis van de stoottroepers. Conservator Jaap van der Veen is vastberaden de zoektocht voort te zetten.

Afbeelding
Jaap van der Veen (links) en Andries van Beek. Foto: Omroep Gelderland

"Het is ondenkbaar dat Wim niet te traceren is. Een speciale hoek voor de brieven en foto's genereert aandacht van de omgeving", zegt hij. En van de(n) Akker is een veel voorkomende naam in en om Beneden-Leeuwen. Mocht familie zich alsnog melden, dan zal Van der Veen de brieven 'met pijn in het hart' afstaan, belooft hij. Het is onlosmakelijk verbonden met het land van Maas en Waal.

Niet ten einde

Natuurlijk hoeft de zoektocht nu niet voor altijd te eindigen. Voor wie nog speurwerk wil verrichten, zijn hier enkele feiten op een rij die we nu weten:

- Het gaat om soldaat Wim van den Akker uit Beneden-Leeuwen of omgeving.

- Hij heeft bij de stoottroepen gezeten. De Stichting Herdenking Gesneuvelde Stoottroepers heeft een lijst van gevallen stoters nagekeken, maar daar komt zijn naam niet in voor. Dit zou kunnen betekenen dat Wim nog leeft.

- Na de stoottroepen heeft hij bij de RAF gezeten. Zijn RAF nummer was 2796014.

- Hij had een romance met balletdanseres Margot van Wilgenburg.

Weet u meer? Reageren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!