Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Bevat Video: Video
Bevat Audio: Audio

Present Winterswijk gaat dit voorjaar starten met het project Sociaal Groen. Binnen dit project helpen groepen vrijwilligers bij het duurzaam beplanten van tuinen van kwetsbare mensen. Mensen die door gezondheidsproblemen, een beperkt budget en klein sociaal netwerk zelf niet in staat zijn om hun tuin goed te onderhouden.

In overleg en samen met de bewoners houden de vrijwilligers de tuin bij, totdat een onderhoudsarme groene en biodiverse tuin is ontstaan. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. De bewoner krijgt een groene tuin en zijn/haar sociaal isolement wordt verkleind.

Met het project Sociaal Groen willen we mensen met elkaar verbinden én buurten in Winterswijk vergroenen. Dus minder tegels en meer groen. We willen dit samen met enthousiaste vrijwilligers doen. Mensen die houden van groen en anderen een natuurlijke onderhoudsarme tuin gunnen.

Wij willen de komende jaren ieder voorjaar en ieder najaar een aantal tuinen duurzaam gaan beplanten. De planten die we willen gebruiken, zijn verschillend en ze hebben allemaal een eigen functie. Met de planten willen we insecten aantrekken en water vasthouden.

Van de bewoners wordt ook wat verwacht want naast dat de vrijwilligers blijven komen, krijgen de bewoners een pakketje met benodigdheden zoals een gieter, werkhandschoenen etc. om zelf ook actief te blijven in de tussentijd.

De eerste make over was zaterdag 17 april waarbij de eerste vijf tuintjes grondig onder handen zijn genomen en nu zoeken we mensen die als vaste vrijwilliger aan de tuinen gekoppeld willen blijven.

De kracht van dit project is dat je vrijwilligers in tweetallen koppelt aan de bewoners voor de komende anderhalf jaar. Zo bouw je naast een groene tuin ook een hechtere band op.

Heb jij groene vingers en vind je het leuk om eens in de maand aan de slag te gaan in de tuin en houd jij van een gezellig praatje? Laat dan hieronder je reactie achter.