Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Bevat Video: Video

In december 2021 is het 40 jaar geleden dat een enorme actie op gang kwam om de noodlijdende bevolking van Polen te helpen. De vakbond Solidarność van Lech Wałęsa was steeds machtiger geworden en de regering van generaal Jaruzelski werd gedwongen in te grijpen. In de weken daarvoor was in Nederland een hulpactie op gang gekomen om kerstpakketten te sturen onder de titel “een Pak van je Hart voor Polen”. Dit was een initiatief van de Stichting Vriendenhulp Polen in Heemstede en deze actie werd ondersteund door De Telegraaf. In overleg met de Poolse Ambassade in Den Haag wordt naar een mogelijkheid gezocht om deelnemers aan het Voedselkonvooi nog eens bij elkaar te brengen. Helaas zijn vele betrokkenen overleden en kost het moeite de chauffeurs van toen op te sporen.

Op 13 december 1981 werd in Polen de oorlogstoestand uitgeroepen en werden alle verkeers- en telefoonverbindingen verbroken. Bovendien was het toen bitterkoud, net als in Nederland. Er werd zoveel geld ingezameld dat 180.000 kerstpakketten konden worden gemaakt waarvoor 130 vrachtwagens nodig waren om dit allemaal naar Polen te brengen en over het hele land te verspreiden. Dit konvooi stond op 12 december klaar in Utrecht maar het was de vraag of vertrokken kon worden. Als particulier initiatief was dit konvooi echter niet te stoppen. Onder grote publieke belangstelling langs de snelwegen tot aan de grens werden de “helden” uitgezwaaid. Het was enkele dagen wereldnieuws.

In het toen nog communistische Polen werd dit nieuws op andere wijze gebracht en werd hulp (waarvoor waarschijnlijk betaald is) uit broederlanden geprezen. Over hoe dit destijds allemaal in Polen is gegaan is weinig bekend. De Poolse Ambassade heeft organisaties gevraagd informatie te geven. Een historicus van de Universiteit van Poznan is inmiddels enthousiast bezig feiten te verzamelen.

Ondanks de moeilijke omstandigheden was de actie een groot succes. Alle truckchauffeurs en ondersteunende teams kwamen veilig thuis.

Was u in 1981 chauffeur en begeleider van het konvooi? Of heeft u herinneringen uit het nieuws of langs de route? Reageer dan hieronder!