Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend

Voor een documentaire zoeken we mensen die na WOII zijn opgevangen in Engeland.

Het mislukken van de Slag om Arnhem was het begin van een massale evacuatie. Uiteindelijk lieten een kwart miljoen Gelderlanders huis en haard achter. Overal in Nederland werden deze gezinnen opgevangen. Zo goed en kwaad als het maar kon. De meesten moesten diverse keren wisselen van opvangadres. Pas na een strenge hongerwinter en maanden na de bevrijding keerden in september 1945 de laatste evacués terug naar hun verwoeste stad. Voor sommige kinderen was dit maar van korte duur. De meest uitgehongerde en getraumatiseerde kinderen konden naar het buitenland om aan te sterken. Bleekneusjes werden ze genoemd omdat ze er zo verzwakt uitzagen. In oktober 1945 vertrok de laatste boot met Bleekneusjes naar Engeland met aan boord kinderen uit de regio van Arnhem. Drie maanden zaten zij in een kamp en dit werd verlengd met een half jaar opvang in Engelse gastgezinnen. Dit veranderde voor velen voorgoed hun leven. In 1982 is er ook een oproep geweest waarna een reünie werd gehouden.

We gaan een documentaire maken over deze kinderen en hun bijzondere reis in die bijzondere tijd. Met vier van hen zijn we reeds in contact. Maar we zijn ook zeer benieuwd naar meer verhalen van mogelijk nog levende Bleekneusjes.

Wie kent iemand die op 10 oktober 1945 vanuit Hoek van Holland met de boot naar Tilbury, Engeland, vertrok? Was u zelf een bleekneusje of kent u verhalen van anderen? Reageer dan hieronder